Gotland är härligt och det finns mycket bra för kropp och själ här. Och för magen!! Vi har ätit så mycket gott och även om vi vandrat runt en hel del, så har nog något kilo trillat på. Ramslökssoppa, saffranspannkaka och slånbärssnaps är några saker som vi provat för allra första gången. Det finns en restaurang som blivit vår favorit. De har bara ekologiska råvaror i sin mat. Efter lite letande på nätet hittade vi ett hotell på Gotland där vi trivdes superbra! Här kan du också boka hotell på Gotland, hotellgute.se. Restaurangens namn avslöjar vi i en annan blogg som bara kommer att handla om maten där. Det finns mycket fina råvaror och delikatesser på den ön, så det blir ett långt inlägg. Men nu ska vi berätta lite mer om ett öl som tillverkas där. Det kallas för Gotlandsdricka och är en gammal typ av öl som bryggdes under vikingatiden och även på medeltiden. Humle fanns inte här i norden under denna tid och istället användes enris eller pors för att krydda ölet. De ursprungliga ingredienserna i detta öl var malt, enris, jäst och honung. Humlen ersatte under senare medeltid enriset men på Gotland fortsatte man att krydda med enris, även om humle tillsattes för att bevara ölet bättre. På 1900-talet började socker ersätta honungen som sötningsmedel, men vissa ställen på Gotland brygger fortfarande Gotlandsdricka med honung.
En mycket intressant dryck som vi tycker att alla ska prova om de kommer hit. Tänk att efter en dag full med aktiviteter komma hem till sitt hotell, lägga upp fötterna och avnjuta denna dryck!